Yleisön pyynnöstä, kerron heti tuoreeltaan kukkasipulikoulusta. Kysessä oli siis Plantagenin puolen tunnin tietopläjäys, että ei kovin suureellinen tapahtuma. Mutta jotakin uutta tietoa sieltä myös sain, että käynti kannatti. Sain myös -15% kupongin, jolla sain näppärästi lehtipuhaltimelle pitkän sähköjohdon alennuksella.

Pikkuiset sipulit kuten lumikellot olis pitänyt jo laittaa maahan, koska ne kuivuvat herkästi. Nyt sitten kannattaa ne pienet ekaksi liottaa, ennen maahan laittoa. Jos nyt jollakulla muullakin sattuu olevan vielä laittamatta. Ja on ihan sama, kuinka päin ne laittaa, sinne vaan ripotellen. Pikkusipulit yleensä viihtyy vaatimattomammassakin paikassa.

Tulppaanit kasvatetaan Hollannissa hiekkamaassa, ne viihtyy siis kuivassa. Jos sipuli kastuu, ei kuki ei. Ja kesällä pitäis olla ideaali kuivuus ja lämpö, jotta jaksaisi tehdä sivusipuleita joilla kukkia seuraavana keväänä. Kuulemma suurin osa tulppaaneista katoaa huonon elinpaikan vuoksi, eikä suinkaan parempiin suihin. Sipuli voi myös odotella maassa vaikka kolme vuotta ja sitten yhtäkkiä kukkia, minkä takia jotkut ihmettelee kukkia vaikka ei olisi sipuleita syksyllä laittanutkaan. Siemenkodan ja kukkavarren saa poistaa kukinnan jälkeen, lehtiä ei. Sipulit voi myös napata kukkimisen jälkeen pois ja laittaa sitten syksyllä uudestaan maahan, jos jaksaa tollasta pelaamista. Kasvitieteelliset tulppaanit on nopeita keväällä ja myös varmoja, koska eivät ole niin jalostettuja.

Narsissit olis pitäny jo laittaa maahan! Mullahan tietty on nekin vielä odottamassa koska tänä syksynä päätin että en hötkyile vaan odotan rauhassa maan viileentymistä. No, ne olis pitäny laittaa jo syyskuussa mutta ei hätiä mitiä - ne voi nyt laittaa maahan ja sitten kasata vaikkapa lehtiä kasan siihen kohtaan pinnalle, niin pitää maata lämpösenä. Ja toisaalta jos kelit pysyy tämmösinä jouluun, niin ehtii hyvin. Narsissit viihtyy myös vaatimattomassa maassa ja ei kelpaa myyrille, kun on myrkyllisiä. Niiden lehtiä ei myöskään saa ottaa pois ennenkuin on täysin irronnu sipulista kukinnan jälkeen, mutta rumat lehdet voi vaikka peittää kuorikkeella piiloon tai letittää. Narsissien sipulit tulee ottaa maasta muutaman vuoden välein ja tsekata erilleen ne sivusipulit. Niillä on kuulemma taipumus nousta maasta ylöspäin joten senkin takia pitää aina kuopata uudestaan syvälle.

Istutussyvyys on se vanha tuttu 3x sipulin koko, eli isommat sipulit menee sitten 30 cm syvyyteen. On kuulemma parempi laittaa liian syvälle, kuin liian pinnalle. Jos pikkusipuleita laittaa nurmikolle, niin sitten ei saa nurmikkoa ajaa ennenkuin on tuuleentunu. Ope suositteli laittaan näitä esim ruusujen juurelle.

Lannoitteeksi suositteli luujauhoa, jota voi laittaa istutusvaiheessa siihen sipulin ja mullan päälle, niin kohdistuu oikeaan kohtaan. Keväällä, kun alkaa tuuppaan ittensä ylös, voi laittaa toisen annoksen, siis jo ennen kukintaa tämä täsmäisku. Ja sitten kesän mittaan SYYSlannoitetta, jossa enemmän kukintaa tukevaa ainetta paitsi jos tahtoo vaan suurta lehteä kasvattaa..... niin sitten typpipitoista ;) Tuo luujauho on kuulemma loistava myös kärhöille ja ruusuille, vaikuttaa varsin nopeasti. (Ostin sitä kaksi kiloa, kröhm)

Ruukkuun tehtävät istutukset täytyy rakentaa niin, että lekasoralla tekee pohjalle kunnon  ilmastoinnin ettei sipulit mätäne. Ja sitten kuplamuovia tms suojaamaan ruukkua, koska se on herkkä jäätymään.

Ja tänään sitten heti leväytin kukkasipulivarastoni syynäksen alle, jotta huomenna saisin ne pienet sipulit maahan. Ja tottakai puolen vuorokauden liotutuksen jälkeen!

1318529239_img-d41d8cd98f00b204e9800998e